Dagens digitala samhälle möjliggör en helt ny nivå av att sprida information på. Det erbjuder även en helt ny nivå av att hitta information på. “Cyberspace has changed in its feel. How it looks, what you can do there, how you are connected there —all this has changed.” (Lawrence, 2006). Vi kan läsa en rad olika tidningar på nätet eller på appar. Vi kan med olika sociala medier få information från vänner och familj direkt. Men  vi kan även följa inflytelserika personer som politiker och kändisar. Genom tjänster som Twitter, Facebook, Youtube med mera. Vilket även möjliggör för en djupare relation och insyn i privatpersoners liv. En relation där vi kan få komma in i en persons privata liv. Skillnaderna mellan när man är privat och när man är offentlig är idag svårare att avgöra än någonsin. Det vi lägger upp blir synligare och vi kan direkt se vad olika människor gör, tycker i frågor eller tillägnar sin tid åt. Den privata sfären är nu ett med den offentliga. Våra liv blir mera transparenta och synliga med den digitala utvecklingen. Vikten av källkritik är därför av högsta prioritet när man läser och får till sig information ute på nätet. Ett speciellt fall där kontext har tagits ifrån sammanhanget och där personen hängts ut i medier är Youtubern Felix Kjällberg, mera känd under namnet: PewDiePie.

Det som hände i februari 2017 var att PewDiePie blev uthängd i tidningen The Wall Street Journal (inlägget kan läsas här). Dem hävdade där att PewDiePie stod för nazism och att han postade antisemitiska inlägg på sin kanal. Dem hade även sammanställt en video från PewDiePies olika videoklipp. Klipp som när man föst såg dem, verkade vara så som dem beskrev honom att vara. Men i själva verkat hade dem tagit infromationen från dess sammanhang. Dem hade inte visat helheten, vilket då visade sig att allt var skämt. Vilket PewDiePie också är känd för. Att sträcka på gränserna om vad som är okej att skämta om. Och i grund och botten försöker han bara underhålla (vilket han lyckas med) och inte att att på något sätt vara antisemitisk. Hans material har blivit taget ur kontexten av en stor nyhetstidning, som enbart strävat efter flera läsare. PewDiePies respons på detta påhopp finns att se i hans video:

Dagens samhälle är alltså mera transparent än någonsin. Våra privata liv görs offentliga med ett klick. ” Frågan är om intresset för det privata i det offentliga någonsin varit större än i dag. ” (Lenemark, 2017). Vi kan ta del av politikers och kändisars privatliv direkt på sociala medier. Vad som sägs och visas upp sprids direkt och man får sig en tillsynes uppfattning om vilka typer av personer dem är. Medier tar delar av information eller skriver saftiga rubriker, enbart för att hitta läsare. I en värld som denna är det av yttersta vikt att var källkritisk. I dagens digitala samhälle är det så lätt att skapa rubriker eller att ge ut falsk information. Det finns inte mycket som kan hindra en. Därför är det av största vikt när vi läser att vi också ifrågasätter. Och verkligen får oss en helhets bedömning innan vi delar vidare.

Referenslista:

Fritz Ben, Nicas Jack & Winkler Rolfe (2017) ”Disney Severs Ties With YouTube Star PewDiePie After Anti-Semitic Posts” [Elektronisk] Tillgängligt: https://www.wsj.com/articles/disney-severs-ties-with-youtube-star-pewdiepie-after-anti-semitic-posts-1487034533 [Besöksdatum: 2017-04-20]

Kjellberg, Felix (2017). “My Response” [Elektronisk] Tillgänglighttps://youtu.be/lwk1DogcPmU [2017-04-20]

Lenemark, Christian (2007) ”Den nya synligheten” [Elektronisk] Tillgängligt:http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/den-nya-synligheten/ [Besöksdatum: 2017-04-20]  

Lessig, Lawrence (2006) Code. New York: Basic Books.